Έντονο προβληματισμό και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η κατάσταση που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας της Ηλείας, με δύο από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες του Νομού, την κορινθιακή σταφίδα και τη βιομηχανική ντομάτα, να έχουν πληγεί σημαντικά.

Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες περιγράφει σε ένα ακόμα υπόμνημα που εστάλη στον αρμόδιο υπουργό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιολάδου Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλλιανάτος και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση.

«Ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηλείας περιμένει από εσάς λύσεις τώρα. Απαντήστε στους αγρότες του νομού Ηλείας», τονίζεται στο υπόμνημα και προσθέτεται: «Σας το έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές και μας είπατε να πάνε οι αγρότες στα σχέδια βελτίωσης. Γνωρίζετε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν μικρό κλήρο. Ποιος έχει χρήματα να πληρώσει τον μελετητή και όλες τις διαδικασίες για να πληρωθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Πάρτε ένα μέρος από τα σχέδια βελτίωσης και κάντε την αναμπέλωση στην κορινθιακή σταφίδα όπως τη ζητάμε. Εάν δεν το κάνετε σε δύο χρόνια την κορινθιακή Σταφίδα στην Ηλεία θα τη βλέπουμε σε φωτογραφίες».
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο υπόμνημα, ο αγροτικός τομέας της Ηλείας βρίσκεται σε δυσχερή θέση με τους αγρότες τα τελευταία χρόνια να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται.
«Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για τον Νομό Ηλείας είναι τεράστιο. Τα δύο βασικά προϊόντα του Νομού Ηλείας, Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα, έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα δύο αυτά προϊόντα τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και να δούμε εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει δυνατότητα μερικής πληρωμής των αποζημιώσεων» αναφέρεται στο υπόμνημα.

Στα θέματα που τίθενται στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας για να μην χαθεί το προϊόν, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές αλλαγές, τα χωράφια των λιμνών για τα οποία ζητείται να ληφθούν πρωτοβουλίες και να καλλιεργούνται από πραγματικούς αγρότες, η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η αξιοποίηση και λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εκκαθάριση του μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών, η αυστηροποίηση των ελέγχων για τα εισαγόμενα προϊόντα, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η υπογραφή συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας μέχρι τις 10 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

-Στο μεταξύ, τοματοπαραγωγοί από όλη τη χώρα που χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύονταν από χαλάζι και πλημμυρικά φαινόμενα ζητούν ο ΕΛΓΑ να σκύψει στο πρόβλημα δίνοντας άμεσα λύση.

Εδώ υπάρχει ζημιογόνο αίτιο έντονης βροχόπτωσης και πλημμυρών χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια του νόμου τόνισε, ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ. Σουλιώτης και σε αυτό πρέπει να εστιάσουν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ και να βρουν τρόπο να ανοίξουν την ομπρέλα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί το αύριο της καλλιέργειας, καθώς η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η γκρίνια αλλαγή καλλιέργειας.

Mεταξύ άλλων δημιουργήθηκε το εύλογο ερώτημα γιατί πέρσι δέχτηκε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ φέτος στα ίδια προβλήματα κλείνει την πόρτα των αποζημιώσεων στους ντοματοπαραγωγούς και στην ουσία τους δείχνει την πόρτα εξόδου από την καλλιέργεια.
Ιδιαίτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό καλλιεργητών είναι η χαμηλή παραγωγή κάτω των 5 τόνων το στρέμμα, γεγονός που τους φέρνει εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης..
«Με κοινή γραμμή στα προβλήματα κατεβαίνουμε στην Αθήνα, αναφέρει στην Agronews o πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ και συντονιστής της σύσκεψης Χρήστος Σουλιώτης, ζητώντας διαχρονική λύση, καθώς η κλιματική αλλαγή με τα ραγδαία και έντονα καιρικά φαινόμενα που επιφέρει πρέπει να φέρει και αλλαγή στον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ένας τέτοιος κανονισμός με ζωή σχεδόν 3 δεκαετίες δεν μπορεί να δώσει λύση στα σημερινά προβλήματα που συνεχίζονται και σήμερα, καθώς τώρα που μιλάμε βρέχει καρεκλοπόδαρα και υπάρχει ντομάτα έξω, σε εκατοντάδες στρέμματα χωραφιών.

Αίτημά μας ο νέος κανονισμός να είναι προϊόν όχι μόνο των τεχνοκρατών των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των συλλογικών μας οργάνων πανελλαδικά, καθώς εμείς βιώνουμε τα προβλήματα και μπορούμε να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα της ντοματοκαλλιέργειας. Άμεσα δημιουργούμε ομάδες εργασίας με εκπροσώπους από κάθε περιοχή της χώρας για ενημέρωση, διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων μας, με παράλληλη ενημέρωση των τοπικών βουλευτών ώστε να πάρουν θέση και να συνδράμουν σε λύση, καθώς στην παρούσα φάση χρειάζεται και η πολιτική βούληση.

Με την λήξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου που θα μας δώσει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και το μέγεθος της ζημιάς θα ζητηθεί ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, ώστε να πάρει αίσιο τέλος ο Γολγοθάς που ανεβαίνουμε.»

ΠΗΓΗ: agronews.gr