Εδώ και χρόνια, από τις αρχές σχεδόν της τωρινής θητείας του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή, αποτελεί στόχο του – όπως συνεχώς τονίζει – η πόλη του Πύργου να γίνει προορισμός μέρους των τουριστών από τις πολυπληθείς κρουαζιέρες του Κατακόλου.

Με τη “βελόνα να έχει κολλήσει” όμως στη μεταφορά τουριστών ΜΟΝΟ με ανοιχτού τύπου open bus λεωφορεία…

Κι έχει μπει στο στόχαστρο ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, γιατί – λέει – αδικαιολόγητα δεν προβαίνει στην υπογραφή της εκ του νόμου προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η οποία έχει ήδη υπογραφεί από την συναρμόδια Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (έχει αποκτήσει πολλούς δεσμούς με τον Πύργο και το Κατάκολο, ανεξαρτήτως αν οι τοπικοί φορείς πρόσκεινται τυπικά σε άλλο κόμμα – τυπικά μόνο, γιατί στην πράξη εμφανίζονται πιο …φιλοκυβερνητικοί κι από …κυβερνητικούς – είναι άλλωστε διαχρονική η τοποθέτηση “με το γκουβέρνο φίλε μου, με το γκουβέρνο)…

Δεν υπογράφει λοιπόν ο Σπίρτζης για την έγκριση της ειδικής διαδρομής που έχει αιτηθεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία (ΤΕΛΧΙΣ Ι.Κ.Ε.), προκειμένου να τεθούν σε κυκλοφορία τουριστικά λεωφορεία ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης.

Γιατί όμως δεν υπέγραψε ο Σπίρτζης; “Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα” (και κανένα ΜΜΕ)...

Γιατί είναι απλούστατο: Βάση των νόμων, δεν προβλέπονται γι’ αυτού του είδους τα ανοιχτά λεωφορεία, αυτές οι διαδρομές (σε ανοιχτό δρόμο, όπως του Πύργου – Κατακόλου, παρά μόνο για περιήγηση εντός πόλεων, κ.τ.λ.).

Είναι λοιπόν λόγοι καθαρά τεχνικοί, που αντίκεινται στις προβλεπόμενες νομοθεσίες και διατάξεις, που δεν …υπογράφει ο Σπίρτζης.

Αν η εμμονή του Δήμου δεν ήταν γι’ αυτού και μόνο του είδους τα λεωφορεία, δεν θα υπήρχε το ανάλογο εμπόδιο. Αλλά ο Δήμος, δεν έκανε πίσω! (εκείνος ξέρει ακριβώς το γιατί…).

Για τα δε προβλήματα που θα προκύψουν από την κυκλοφορία των λεωφορείων ανοιχτού τύπου και των …τρένων (άλλο πλάνο αυτό) στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, έτσι όπως είναι δομημένη αυτή η πόλη, δεν τίθεται καν το ζήτημα προς το παρόν. Αφού δεν είναι και στο προσκήνιο.

Τέλος, μακάρι να μπορούσε στην πραγματικότητα να υπάρξει έλευση τουριστών, με όποιο τρόπο, που θα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αλλά με ανέφικτους, πρόχειρους ή και παράτυπους τρόπους, ούτε φέτος έγινε τίποτα – το καλοκαίρι άλλωστε βαίνει προς το τέλος του – κι ούτε ποτέ θα γίνει…